Robimy zdrowe i pyszne kanapki. W naszej szkole kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe. Odpowiednie żywienie oparte na naturalnych produktach zmniejsza ryzyko nadwagi i chorób, może podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Dzisiejszego dnia uczniowie klas 1-3 pod opieką pań wychowawczyń: M. Matusiak i A. Świderskiej przygotowywali „zdrowe kanapki”. Dzieci przyniosły: chleb, szynkę, ser, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, rzodkiewki. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek i odpowiednie przygotowanie stołu . Uczniowie wykazali się bogatą wyobraźnią. Kanapki były nie tylko smaczne, ale i pięknie ozdobione. Samodzielnie wykonane kanapki z dużą ilością warzyw smakowały nawet największym niejadkom. Głównym celem zajęć było poznanie kolejności działań przygotowania kanapki, kształcenie nawyków odpowiedniego odżywiania, rozwijanie kreatywności i doskonalenie samodzielności oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.